“2023 Yılı Elektriklileşmede Dönüm Noktası Olacak”

“2023 Yılı Elektriklileşmede Dönüm Noktası Olacak”
REKLAM ALANI

Ülkemizin önde gelen şarj operatörü şirketlerinden Sharz.net’in Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül ile yaptığımız keyifli söyleşide elektrikli araçların ve şarj istasyonlarının geleceğini mercek altına aldık. Önümüzdeki yılın elektriklileşmede ülkemiz için bir dönüm noktası olacağının altını çizen Şengönül, otomotiv sektörüne ve elektrikli araç dünyasının gelişimine katkıda bulunmak adına yatırımlarına devam edeceklerini aktarıyor.

Sharz.net’in kuruluş öyküsü ve verdiği hizmetler ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Dünyada hızla artan otomobil sayısı ile birlikte, özellikle şehir merkezlerinde artan hava kirliliği ve insan sağlığına olumsuz etkisine ilave olarak küresel ısınmanın belirginleşmesi üzerine, soluduğumuz havayı direkt zehirleyen, fosil yakıt kullanmadan, alternatif enerji kaynağı olarak hidrojen ve elektrik motoru kullanılmaya başlandı. Türkiye’nin, yeni başlamış ve hızlı ilerleyecek bu teknoloji değişimi içerisinde yerini alması için gün bugün diyebiliriz. Türkiye için bu değişim önemli bir fırsat. Fosil yakıt çağı başlangıcı döneminde fosil yakıt motor üretim teknolojisini kaçıran ülkemiz, yeni enerji türü motorların üretimine ve bu motorların arabalarda kullanılmasına henüz hareketlenen bu çağın başında geliştirici, üretici ve kendi yönünü belirleyici duruma gelmeli. Bu amaçla hizmet vermek üzere 2019 yılında kurulmuş olan Sharz.net, yatırımlarına hızla başlamış ve elektrikli araç şarj sistemlerini Edirne’den Artvin’e kadar homojen bir şekilde yayarak istasyon ağını kurmuştur. Elektrikli araç sahibi filoların elektrikli araç filo yönetim sistemlerini sağlamakta olan markamız, öte yandan şahısların kendileri için satın aldıkları şarj ünitelerini Sharz.net platformuna dahil ederek halka açmalarını ve gelir paylaşımı yapmayı sağlayarak Türkiye’ de bir ilki gerçekleştirdi. Üretim ve kullanımı hızla artan elektrikli motorlu araçların ülkemizde de kullanılmasını ve yaygınlaşmasını desteklemek üzere altyapı sağlayan bir platform olmak ve elektrikli şarj ağı kurmak isteyen küçük büyük girişimcilere destek olmayı kendimize görev ediniyoruz. Ayrıca elektrikli araç kullanıcılarının Türkiye’nin her yerine, yolda kalma endişesi olmadan rahat seyahat etmelerini sağlamak ve bu kapsamda Türkiye’nin en yaygın ve en çok tercih edilen araç şarj istasyon platform sağlayıcısı olmak istiyoruz.

REKLAM ALANI

Türkiye elektrikli araçlar konusunda hangi konumda, dünya sıralamasındaki yeri nedir?

Türkiye’nin otomotiv sanayiinde ve yan sanayiinde kalitesi ve teknolojileri ile dünya da önde gelen ülkeler arasında yer aldığını düşünüyoruz. Elektrikli vasıtalarda içten yanmalı motor olmadığını düşünürsek Türkiye, elektrikli otomobillerin kalan her bölümünü üretebilecek durumdadır. Türkiye elektrikli otomobile geçiş yarışında diğer ülkeler ile nerede ise aynı anda başlayacak bütün altyapıya sahiptir. ülkemiz, bu elektrikli yeni yüzyılda kendi otomobil ve ağır vasıtalarını üreterek bu çağda önemli bir oyuncu olarak yerini almalıdır.

Kaç elektrikli araç var, kısa-orta-uzun vadede öngörünüz nedir?

Türkiye de henüz yaklaşık 8000 elektrikli araç bulunmakta. Bu sayı henüz çok az olup var oluş etkisi yaratmıyor. Ancak önümüzdeki 2023 yılında en fazla iki katına çıkabileceğini öngörüyoruz. Diğer yandan 2023 yılı itibariyle, bütün otomotiv üreticilerinin motorin seri üretim hatlarını kısıtlayarak, her model için elektrikli otomobil seri üretim bantlarını açmaları ile sayılar artacaktır. 2023 yılı itibariyle her sene bir önceki senenin 2-3 katı artış olacağını düşünüyorum. İlk girişimi bildiğiniz gibi Renault ve BMW gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıllarda, Renault Zoe ve BMW i3’ler nadir de olsa İstanbul, İzmir ve Ankara sokaklarında görülmekteydi. Jaguar I-PACE modeli ve Porsche Taycan modelinin Türkiye’ye gelmesiyle üst segment otomobil kullanıcılarının elektrikli otomobil ile tanışması sağlandı. Performansından etkilenen kullanıcılar, farklı marka ve model elektrikli araçların da Türkiye ye gelmesi için bir bekleyişe girdi. Elektrikli MINI Cooper ve BMW i3 modelleri ardından MG modelinin gelmesi ile de piyasa farklı modeller ile hareketlenmeye başladı. Özellikle hafif ticari vasıtaların elektrikli modellerinin Türkiye’ye gelmesiyle elektrikli araçlar hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olacaktır.

Sürücülerin evlerine bir şarj istasyonu kurma maliyeti ne kadar? Ve geleneksel prizlere göre kısa-uzun vade faydası nedir?

AC ünite maliyeti 600 Euro ile 1500 Euro arasında değişkenlik gösteriyor. Ancak genelde, evlerde 600 Euro civarında ürünler kullanılmakta. Evin elektrik panosunun yakınına veya yanına şarj ünitesi kurulursa maliyet yaklaşık 1000TL olacaktır. Şarj ünitesi panodan uzaklaştıkça altyapı maliyeti artacaktır. Bu maliyetlere beton kesme ve inşaat ilave olursa maliyet daha da artacaktır. Özetle ortalama altyapı maliyeti 1000 ile 3000TL arasıda değişiklik göstermekte diyebiliriz.

Verdiğiniz hizmeti yurtdışına da taşıyor musunuz? Taşıyorsanız hangi ülkeler? Hedefler neler?

İlk yurt dışı işimizi yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdik. Azerbaycan’da bir istasyon ile pilot çalışmalarımız devam ederken, Arnavutluk, İtalya ve Yunanistan’da çalışmalarımız başladı. Hedefimiz, Türkiye’yi güzel temsil eden, uluslararası bir şarj ağı operatörü olmak.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ